in

Marić: Mjere za ublažavanje inflacije ne smiju kočiti gospodarski rast

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u petak da uz sve mjere za ublažavanje utjecaja inflacije, ne smijemo zanemariti i trebamo zadržati gospodarski rast i učiniti sve da taj rast ove godine bude 3 posto i više ako je moguće.

Obraćajući se na 25. konferenciji o financijskom tržištu u Puli, Marić je rekao da ne može komentirati pitanje eventualnog zamrzavanja cijena, podsjetivši na paket mjera za ublažavanje inflatornog pritiska na standard građana, rekavši da će se on prilagoditi.

Ministar je dodao da postoji velika neizvjesnost i da je teško prognozirati kretanje cijena, dodajući da su najugroženije skupine, jer je cijena hrane i energenata najzastupljenija u njihovoj košarici.

Upitan što monetarna politika može učiniti u borbi protiv inflacije, Marić je rekao da su mjere do sada bile isključivo fiskalna politika.

Upitan bi li se isplatila aprecijacija kune, Marić je rekao da ima prostora za manevar u tom pogledu, ali da je to na Hrvatskoj narodnoj banci (HNB).

Glavna zadaća HNB-a je održati stabilnost cijena i u tim okolnostima treba imati što reći.

Više je nego vjerojatno da ćemo ove godine imati veću stopu inflacije od rasta plaća, rekao je, dodajući da su posljednjih godina plaće rasle brže od inflacije.

Inflatorni alarm se već oglašava

Upitan o pragu inflacije koji bi Vladi označio “crvenu uzbunu”, Marić je rekao da se alarm već oglasio. Imamo najveću stopu inflacije i već smo reagirali. Mjere će se prilagoditi, ali pritisak nije moguće potpuno ukloniti.

Dodao je da je za otplatu duga veledrogerijama izdvojeno dodatnih 3,5 milijardi kuna, no to nije rješenje jer se pojavljuju novi dugovi. Zdravstvenom sustavu potrebna je sveobuhvatna rekonstrukcija.

Potvrdio je da krajem svibnja dospijeva nova međunarodna obveznica, a u srpnju planira izdati nove domaće obveznice.

Komentiraj vijest

What do you think?

Written by 24sata

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo ministra obrane Banožića

Milanović: Vrijeme je da se napravi konačni bilans o koristima od članstva u EU