in

Manje stranke bosanskih Hrvata izjavljuju podršku Milanovićevim prijetnjama NATO-om

Čelnici triju stranaka bosanskih Hrvata u ponedjeljak su podržali politiku hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića “o pitanjima koja opterećuju bosanskohercegovačke Hrvate”, izvijestila je državna agencija Hina hrvatske medije, dodajući da to “uključuje i njegovu ideju da blokira ulazak Finske i Švedske u NATO, osim ako izborni zakon ne donese u Bosni se mijenja.”

Ranije u ponedjeljak, Milanović, koji je nedavno podigao obrve prijeteći da će blokirati ulazak Švedske i Finske u NATO osim ako SAD ne uđu u promjenu izbornog zakona u susjednoj Bosni, pozvao je “predstavnike bosanskih Hrvata da jasno kažu slažu li se s njegovom politikom” kako bi ga mogao nastaviti slijediti.

“Podržavam politiku predsjednika Milanovića i pozivam institucije u Hrvatskoj da pomognu u pronalaženju rješenja za pitanje bosanskohercegovačkih Hrvata i da poduzmu sve potrebne korake, ma koliko oni bili teški”, čelnik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanovića, prenosi Hina za Bild.ba.

Dodao je da je ‘ovo’ – vjerojatno prilika da se iskoristi hrvatski utjecaj kako bi se promijenio zakon u Bosni – bio ‘povijesni trenutak’ za bosanskohercegovačke Hrvate i da se ‘to mora iskoristiti’. Hrvatska seljačka stranka (HSS BiH) Mario Karamatić objavio je na Facebooku da “vidi smisao, interes i prednost” u tome što Milanović radi, te zatražio da tako nastavi.

“Gospodine predsjedniče, nemojte odustati od nas, kao i mnogih drugih koji su to činili u prošlosti, iz bilo kojeg razloga”, napisao je Karamatić.

Čelnik Republikanske stranke Slaven Raguž rekao je da je “Zoran Milanović u proteklih 15 dana učinio više na internacionalizaciji pitanja bosanskih Hrvata nego što je to učinio HDZ u proteklih 20 godina”.

Hina nije dala nikakav trag koji bi rasvijetlio ljestvicu važnosti koja se daje Cvitanoviću, Karamatiću i Ragužu u politici bosanskih Hrvata.

Milanović već danima ponavlja da se sposobnost Hrvatske da blokira ulazak novih članica u NATO treba iskoristiti dok se ne izmijeni izborni zakon u BiH. Čini se da se Milanović time dodvorava desničarskim biračima u Hrvatskoj, ali i bosanskim Hrvatima – koji također glasaju na hrvatskim izborima – jer se godinama žale da sve brojniji etnički Bošnjaci “nadglasavaju” etničke Hrvate u svojoj polovici države, Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) stvorena nakon Daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine.

Redovni izbori u Bosni bi trebali biti održani u listopadu ove godine. U međuvremenu, NATO, Sjedinjene Američke Države, Finska i Švedska uspješno su ignorirale Milanovićeve izjave, a ostaje nejasno ima li on sposobnost ispuniti svoju prijetnju jer o međunarodnim sporazumima moraju izglasati i odlučivati ​​zastupnici u Zagrebu.

Od Milanovićeve retorike ogradio se i hrvatski premijer i čelnik HDZ-a Andrej Plenković rekavši da je ona “štetila pokušajima da se postigne dogovor oko reforme izbornog zakona”.

What do you think?

Written by 24sata

Populistička stranka Most ‘ogorčena’ sudskom presudom kojom se odbija glasovanje o pravilima Covida

Bosanskohercegovački šef diplomatije Turković traži od kolega iz EU da odobre status kandidata za BiH