in

Hrvatski eurozastupnik imenovan izvjestiteljem o novoj strategiji proširenja EU

Europski parlament imenovao je hrvatskog europarlamentarca Tonina Piculu za izvjestitelja o novoj strategiji proširenja EU, priopćio je u nedjelju njegov ured.

Njegova će zadaća biti formulirati prijedlog nove strategije proširenja, koju bi potom trebao usvojiti Europski parlament i poslati Europskom vijeću, Europskoj komisiji i visokom predstavniku EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Picula je nakon imenovanja kazao kako se u prijedlogu jasno ističe vrijednost politike proširenja kao strateškog ulaganja u sigurnost i prosperitet Europe, te da je politika proširenja već dala veliki doprinos ponovnom uspostavljanju mira na područjima koja su prethodno bila zahvaćena ratom.

Rekao je da je proširenje najučinkovitiji instrument vanjske politike EU i jedna od najuspješnijih politika Unije.

To je važno i za Hrvatsku, jer sve dok nemamo druge članice EU na našim granicama, nećemo moći u potpunosti iskoristiti prednosti našeg članstva, rekao je Picula.

Rekao je da je proširenje danas posebno važno, u kontekstu ruske vojne invazije na Ukrajinu, kako bi Ukrajini i Moldaviji dali perspektivu članstva i dali novi poticaj politici proširenja.

Prosperitet i sigurnost Europske unije ovise o njezinoj sposobnosti obrane demokracije unutar i izvan svojih granica, kao i ljudskih prava i multilateralnog poretka utemeljenog na jasnim pravilima, rekao je hrvatski europarlamentarac.

Govoreći o kandidatima za članstvo, Picula je rekao da države članice EU moraju početi ispunjavati svoje obveze prema kandidatima koji ispunjavaju postavljene kriterije, te izbjegavati korištenje neriješenih bilateralnih sporova za ucjenu i blokiranje procesa pristupanja.

Picula preporuča ubrzanje integracije zemalja koje pokazuju predanost potrebnim reformama za članstvo u EU, postavljanje transparentnijih i dosljednijih mjerila, poboljšanje mjerenja napretka i osiguranje stalne političke i tehničke podrške tijekom procesa pristupanja.

Što se tiče hrvatskih susjeda, zatražio je da se priznaju postignuća zemalja zapadnog Balkana otvaranjem pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom i bez odlaganja odobravanjem liberalizacije viznog režima s Kosovom.

Kazao je kako bi EU također trebala pomoći Bosni i Hercegovini da što prije dobije status kandidata za članstvo i da ubrza pristupni proces s Crnom Gorom kao najnaprednijim kandidatom.

Written by 24sata

Bivši hrvatski ministar financija: Summit EU nije doveo do stvarnog napretka za zapadni Balkan

Četiri hrvatska inovativna projekta u zdravstvu odabrana za financiranje EU