in

Hrvatska je još uvijek na dnu EU po percipiranoj neovisnosti pravosuđa

Hrvatska je na dnu ljestvice EU-a po percipiranoj neovisnosti nacionalnog pravosudnog sustava, baš kao i prošle godine, prema istraživanju Eurobarometra objavljenom u četvrtak.

Europska komisija objavila je pregled stanja pravosudnih sustava u državama članicama EU i rezultate istraživanja Eurobarometra o percipiranoj neovisnosti nacionalnih pravosudnih sustava među općom populacijom i među tvrtkama.

Kada je u pitanju percipirana neovisnost sudova i sudaca, Hrvatska je na posljednjem mjestu. Čak 74 posto ispitanika u Hrvatskoj ocijenilo je nacionalni pravosudni sustav “prilično lošim” i “vrlo lošim”, dok je prosjek EU za te odgovore 35 posto.

Samo pet posto hrvatskih ispitanika smatra da je s obzirom na neovisnost sudova i sudaca stanje “vrlo dobro”, a 15 posto smatra da je “prilično dobro”.

Gotovo dvije trećine, ili 65 posto onih koji situaciju opisuju kao lošu, pripisuju je miješanju ili pritisku vlade i političara. Prosjek u EU je 54 posto.

Četrdeset i sedam posto hrvatskih ispitanika za loše stanje pravosudnog sustava okrivljuje uplitanje ili pritisak iz gospodarskih ili drugih specifičnih interesa, dok je 30 posto nezadovoljnih ispitanika izjavilo da status i položaj sudaca ne jamče dovoljno njihovu neovisnost.

Slični rezultati zabilježeni su i među tvrtkama.

Sedamdeset i tri posto intervjuiranih tvrtki reklo je da je hrvatski pravosudni sustav “prilično loš” i “vrlo loš”. Prosjek EU za ove odgovore je 24 posto.

Samo pet posto anketiranih tvrtki u Hrvatskoj smatra da je stanje s neovisnošću pravosuđa “vrlo dobro”, a 16 posto smatra da je “prilično dobro”.

Slično rezultatima opće populacije, 67 posto tvrtki smatra da je situacija loša zbog uplitanja ili pritiska vlade i političara, 50 posto to pripisuje uplitanje ili pritisku iz ekonomskih ili drugih specifičnih interesa, dok 34 posto (što je i prosjek EU) smatra da status i položaj sudaca ne jamče dovoljno njihovu neovisnost.

Kada je riječ o zaštiti ulaganja na sudovima, Hrvatska je zauzela pretposljednje mjesto, ispred Poljske.

Sedam posto ispitanih tvrtki u Hrvatskoj reklo je da je “vrlo uvjereno” da će njihova ulaganja biti zaštićena zakonom i sudovima ako nešto pođe po zlu, u usporedbi s prosjekom EU-a od 40 posto, dok je 17 posto reklo da imaju malo ili prilično malo povjerenja u tom pogledu, u usporedbi s prosjekom EU-a od 21 posto.

Istraživanje je pokazalo da najveće povjerenje u neovisnost svojih pravosudnih sustava imaju Finci, Danci, Austrijanci, Luksemburžani i Nizozemci.

Komentiraj vijest

What do you think?

Written by 24sata

Bosanskohercegovački šef diplomatije Turković traži od kolega iz EU da odobre status kandidata za BiH

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo ministra obrane Banožića