in

HDZ, SDP na mala vrata pokušava uvesti regionalizaciju

Stranski HDZ-a Branko Bačić rekao je u srijedu da je prijedlog glavne oporbene Socijaldemokratske stranke za preustroj izbornih jedinica pokušaj regionalizacije na mala vrata, najavljujući da će vladajuća većina uskoro pokrenuti izmjene izbornog zakona.

Nakon popisa stanovništva 2021. te su se razlike pokazale još većim i HDZ je odlučio da je potrebno izmijeniti izborno zakonodavstvo”, rekao je Bačić.

Dodao je da će se mijenjati ili Zakon o izboru saborskih zastupnika koji predviđa izbor 14 zastupnika u po deset izbornih jedinica ili Zakon o izbornim jedinicama koji definira granice izbornih jedinica.

Dužnosnik HDZ-a rekao je kako vladajuća većina želi osigurati da se svaki glas jednako broji, što znači da će se mijenjati ili granice izbornih jedinica ili broj zastupnika koji se biraju u postojećim izbornim jedinicama.

Konačni rok za ove izmjene je godinu dana prije parlamentarnih izbora, ali vjerujem da ćemo prije ljetne stanke imati izmjene jednog od dva zakona u prvom čitanju, rekao je Bačić.

“Što se tiče SDP-ovog prijedloga da se zalaže za šest izbornih jedinica umjesto deset, čini se da se ponovno uvodi tema regionalizacije”, rekao je Bačić, dodajući da je SDP u više navrata zagovarao ukidanje županija i osnivanje nekoliko regija.

Dodao je da bi prijedlog SDP-a doveo do gubitka komunikacije između birača i zastupnika jer nema izravne komunikacije između pojedinih zastupnika i njihovih birača u velikim izbornim jedinicama sa 700.000 do 800.000 birača.

Bačić se nije složio s novinarskom opaskom da su sadašnje izborne jedinice nelogične, rekavši da deset izbornih jedinica ima razumnu teritorijalnu raspodjelu, osim odlazaka u dvije zagrebačke izborne jedinice broj 7 i broj 6.

Kazao je i da će SDP-ov prijedlog otežati pristup Saboru malim, regionalnim strankama koje teže biraju u Sabor u velikoj izbornoj jedinici.

Bačić je dodao da sadašnji izborni sustav s deset izbornih jedinica doprinosi stabilnosti političkog sustava i dobro predstavlja birače, zbog čega, kazao je, nema razloga za dramatičniju promjenu zakona ili značajno povećanje broja birača. po izbornoj jedinici.

HDZ-ov covjek također smatra da je potrebno nastaviti birati 140 zastupnika u deset izbornih jedinica jer je taj broj realan i primjeren veličini Hrvatske.

Komentiraj vijest

What do you think?

Written by 24sata

Plenković: Hrvatska će nabaviti 89 Bradleya za 145,3 milijuna dolara

Milanović poziva vladu da djeluje u skladu s njim u brizi za bosanske Hrvate