in

Danski ministar vanjskih poslova: Zaštita stabilnosti Bosne znači održavanje izbora

Danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod rekao je u petak da je nakon ruske invazije na Ukrajinu “važno zaštititi stabilnost Europe, uključujući i Bosnu i Hercegovinu”, te da je važan doprinos postizanju toga “jačanje demokratskih institucija, uključujući održavanje izbora zakazanih za 2. listopada.”

“Rat se vratio u Europu i vratio se u obimu kakav nitko nije mogao zamisliti. Važno je da smo mi koji zagovaramo slobodu ujedinjeni”, rekao je Kofod novinarima nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković u Sarajevu. Kofod je rekao da je najbolji način da se “pomogne okončanju rata u Ukrajini što je prije moguće” nastaviti pomagati Ukrajini i ojačati njezinu obranu.

Također je rekao da su prikrivene prijetnje Rusije Bosni u slučaju da zemlja uđe u NATO “neprihvatljive” i da je potrebno podržati Bosnu kako bi mogla funkcionirati kao “istinski demokratska država”.

Turkovićeva je kazala da su se ona i Kofod složili da izbori u BiH zakazani za 2. listopada budu održani prema zakonu koji je trenutno na snazi, te da bi svaki pokušaj da se one spriječe bio “kršenje Daytonskog sporazuma (1995.)”.

Nakon što je izborno povjerenstvo ove zemlje ranije ovog tjedna odlučilo odrediti datum za izbore u listopadu, taj su potez osudili šef hrvatske države Zoran Milanović i drugi visoki dužnosnici. U izuzetno smjelom populističkom kockanju, Milanović je čak zaprijetio da će upotrijebiti svoje doduše ograničene ovlasti kako bi blokirao proširenje NATO-a na Finsku i Švedsku, osim ako SAD ne uskoče u promjenu izbornog zakona susjedne zemlje – što je omiljena točka razgovora za političke ličnosti bosanskih Hrvata.

Osim toga, neke odredbe koje reguliraju izbor zastupnika u gornji zakonodavni dom FBiH polovice zemlje – bošnjačko-hrvatski podnacionalni entitet stvoren mirovnim sporazumom o podjeli vlasti 1995. godine – izbačene su iz zakona sudskim nalogom , bez donesenih novih odredbi koje bi ih zamijenile.

“Naši susjedi ne bi trebali odlučivati ​​o izborima u našoj zemlji, kao što se mi nemamo pravo miješati u unutarnja pitanja drugih država”, rekao je Turković na prigovore hrvatskih dužnosnika koji su doveli u pitanje zakonitost odluke. raspisati opće izbore prema postojećem zakonu.

Written by 24sata

Eksplodirajući troškovi energije potiskuju proizvođačke cijene na najviši nivo u desetljeću

Četiri stotine hrvatskih vozača hitne pomoći štrajka