in

Bosanskohercegovački šef diplomatije Turković traži od kolega iz EU da odobre status kandidata za BiH

Bosanskohercegovačka ministrica vanjskih poslova Bisera Turković pozvala je zemlje članice Europske unije da odobre status kandidata za Bosnu i Hercegovinu i odgode na godinu dana nakon izbora u listopadu ispunjenje zahtjeva od 14 prioriteta koje je Europska komisija postavila kao odgovor na članstvo zemlje 2016. primjena.

“Status kandidata za Bosnu i Hercegovinu je posljednja šansa koja bi mogla preusmjeriti snage u Bosni i Hercegovini i zaštititi ne samo nas već i cijelu regiju Zapadnog Balkana i Europu od efekta prelijevanja sukoba”, rekao je Turković u ponedjeljak u Bruxellesu tijekom sastanak ministara financija zemalja zapadnog Balkana i njihovih kolega iz EU.

“Nema sumnje da cijela regija dijeli svoj dio posljedica neopravdane i ničim izazvane vojne agresije na Ukrajinu. Nije iznenađenje da europske integracije vidimo kao najjači čimbenik u osiguravanju stabilnosti i prosperiteta svake zemlje u regiji”, dodala je.

Turković je također istaknuo da je EU pokazala “neviđenu razinu jedinstva i odlučnosti” nakon ruske invazije na Ukrajinu i u praksi pokazala potencijal i snagu koju može imati kao globalni akter.

Situaciju u Bosni i Hercegovini ocijenila je “duboko zabrinjavajućom”, ističući blokirane reformske procese i niz secesionističkih poteza koji su jednostrano poduzeti na entitetskoj razini s ciljem destabilizacije zemlje.

“Ne dajte se zavarati optikom. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine sastalo se u nekoliko navrata, a iako se čini da funkcionira, nije bilo napretka u raspravi o suštinskim pitanjima. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine održalo je nekoliko izvanrednih sjednica na kojima se raspravljalo o manjem broju materijala. Više od 700 materijala još čeka na raspravu i usvajanje”, naglasio je ministar, dodajući da su Bosni i Hercegovini potrebne institucije koje u potpunosti funkcioniraju kako bi napredovala.

Upozorila je da se te okolnosti koriste za veći pritisak na potrebu zaštite prava triju velikih etničkih skupina u zemlji, dok prava ostalih koji se s njima ne identificiraju ostaju neispunjena.

“Što je s jednakim pravima? Što je s europskim standardima? Tko nas gura natrag u podjele povijesti? Ljudi su uplašeni i očajnički traže signal u kojem smjeru krenuti. Trebamo tvoju pomoć. EU može ojačati samo pomažući ljudima da pronađu svoj put naprijed. Ako ne, to će biti udarac i za EU”, naglasio je Turković.

Written by 24sata

Manje stranke bosanskih Hrvata izjavljuju podršku Milanovićevim prijetnjama NATO-om

Hrvatska je još uvijek na dnu EU po percipiranoj neovisnosti pravosuđa