in

Bivši hrvatski ministar financija: Summit EU nije doveo do stvarnog napretka za zapadni Balkan

Zaključci Europskog vijeća nisu doveli do “nema stvarnog napretka” za zapadni Balkan, ali predstavljaju poruku političkim čelnicima u Bosni i Hercegovini da moraju provesti reforme neophodne kako bi zemlja dobila status kandidata za članstvo u EU, rekao je bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Vesna Pusić.

Pusić je rekla da je summit EU na kojem se raspravljalo o pitanju proširenja bio “loš sastanak Europskog vijeća i loš sastanak s čelnicima Zapadnog Balkana”.

Ponavljalo se tim zemljama da imaju europsku budućnost, sve što slušamo dugi niz godina, ali nema pravog pomaka”, rekla je.

No, Pusić je istaknula kako joj je drago što su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za EU.

Istaknula je da budući napredak BiH prema EU ovisi o političkim liderima u zemlji, “posebno o trojici čelnika u Bosni i Hercegovini koji su učinili sve da spriječe BiH da dobije status kandidata”.

“Razlog zašto BiH nije dobila taj status je što nisu doneseni potrebni zakoni. Oni smatraju da su time kaznili trojicu etničkih lidera, a moje mišljenje je upravo suprotno”, rekla je Pusić.

Pusić je naglasila da je BiH trebalo dobiti status kandidata za članstvo u EU i da su sastanci u Bruxellesu bili “depresivni”, ali da to ne bi trebalo obeshrabriti proeuropske snage u zemlji.

“Moraju se zapitati zašto to rade? Čine li to kako bi dobili pozitivna mišljenja europskih čelnika ili rade na tome da se u našim društvima bore za politiku u kojoj ćemo moći birati i imenovati najbolje među nama koji će voditi zemlju prema demokratskoj transformaciji koja je u skladu s vrijednosti EU? Ne smijemo odustati od EU zbog jednog lošeg sastanka Europskog vijeća”, naglasila je.

Pusić je također rekla da se u zemlji mora reformirati Izborni zakon, ali ne baš onako kako to žele stranke bosanskih Hrvata.

“Taj Zakon treba izmijeniti kako bi se temeljio na dvije osnovne pretpostavke. Prvi – temelj moderne demokracije je sustav jedna osoba-jedan glas. Druga je pretpostavka da, osim jamstva jednakih prava, svim građanima treba osigurati određeni oblik zaštite nekih etničkih prava. To je moguće i u nekom obliku postoji i u Hrvatskoj”, rekla je.

Ona je ustvrdila da ono što predlaže čelnik najjače stranke bosanskih Hrvata Dragan Čović ne ispunjava te principe.

“To je prijedlog za dodatnu etničku segmentaciju i ostavlja većinu Hrvata u BiH politički nezastupljenim. Slažem se da nam je potreban moderan i novi izborni zakon, ali sigurno nije onaj koji predlažu Čović i njegovi saveznici. To je jedan od elemenata koji su naštetili BiH i doveli do toga da ona nije dobila status kandidata”, rekla je.

Written by 24sata

Premijer poziva predsjednikove suradnike da se distanciraju od njega

Hrvatski eurozastupnik imenovan izvjestiteljem o novoj strategiji proširenja EU