South Park: The Fractured But Whole

INFO BOX

  • DEVELOPER: Ubisoft San Francisco
  • PUBLISHER: Ubisoft
  • PLATFORME: PS4, Xbox One, PC
  • ŽANR: RPG
  • DATUM IZLASKA: 17. listopada
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: PS4

Ubisoft i Obsidian su prije nešto više od tri godine fanove uvijek otkačenog South Parka totalno raspametili igrom South Park: The Stick of Truth,  koja ne samo da je bila dosad najbolja South Park igra (što u osnovi istom i nije bilo teško postati), već i jedna od najboljih i najzabavnijih igara 2014. godine, koja je pokupila brojne nagrade, a i nas je veoma oduševila, zbog čega smo joj i dali poprilično visoku ocjenu. Uspjeh igre za Ubisoft je značilo udaranje temelja još jednom velikom serijalu, a prvi konkretan korak koji vodi k tome bila je najava njenog nastavka pod imenom South Park: The Fractured But Whole.

Razvoj igre South Park: The Fractured But Whole (čije je ime zapravo osmišljeno kako bi se zaobišao teror cenzora – inače je originalni podnaslov glasio Butthole of Time, no ovdje ćemo stati kako ne bismo previše odlutali..) Ubisoft je u suradnji s neprikosnovenim i definitivno ludim Stone-Parker dvojcem razvoj igre prepustio svome internom razvojnom timu Ubisoft San Francisco, no razvoj igre se zbog određenih problema poprilično odužio pa smo igru dobili konačno nakon čak godinu dana kašnjenja. Je li se naše čekanje isplatilo i je li pred nama nastavka dostojan fantastičnog The Stick of Trutha ili su ipak brojne odgode utjecale na njegovu kvalitetu, doznajte u nastavku teksta…

The Coon: Civil War

Budući da su Matt Stone i Trey Parker na razvoju igre i ovaj put aktivno sudjelovali, mogli smo i očekivati da su nam spremili još jednu suludu lakrdiju od koje će nas stomak danima boljeti od smijanja. Takvo što se i podrazumijevalo, no nikada ne možemo znati kolika količina ludila može stići iz glava ovog kreativnog dua, a ovaj put „umalo“ su uspjeli nadmašiti sami sebe. Zašto „umalo“? Pa zato jer smo ih viđali i u luđem elementu (poput onog iz The Stick of Trutha), no svakako se radi o jednom od njihovih najboljih uradaka.

Cartman ima plan o superherojskoj franšiznoj dominaciji, kakve se ne bi postidjeli ni Marvel ni DC

Naime, radnja The Fractured But Wholea odvija se samo dan nakon one iz prve igre, a igrači se ponovo nalaze u ulozi novog klinca u gradu koji će se još jednom naći usred velikog epskog događaja smještenog u živopisnom gradiću u podnožju Stjenovitih planina. „Štap istine“ je spasen, a fantastični svijet mača i magije Cartmanu i ekipi više nije toliko cool. A i zašto bi im bio kad od njega nema love? Zato se Cartman (a tko bi drugi) dosjetio nove ideje koja bi mu trebala donijeti tonu šuškavih novčanica. On dolazi na ideju o pokretanju nove superherojske franšize koja bi se pretvorila u nepresušan izvor zarade, prvo kroz osnovne filmove, a potom i njihove spin-offove i serije (poznato? Znamo, znamo sve, no i dalje volimo Marvel i DC..). Tako nastaju dvije superherojske frakcije – Coon and Friends na čelu s Cartmanovim superherojskim alter egom Coonom, Kyleom aka Human Kiteom, Clydeom Donovanom aka Mosquitom, Jimmyjem aka FastPassom (još se smijem..), Craigom aka Super Craigom te vama kao jednim od Coonovih sidekickova. S druge stane, Coonov glavni rival je Timmy aka Dr. Timothy, na čijoj se strani još nalaze Kenny aka Mysterion, Stan kao Toolshed, Tweek Tweak kao Wonder Tweak i Token Black aka Tupperware.

Mlaćenje sa skitnicima jedna je od svakodnevnica u South Parku

Naše superherojske frakcije tijekom igre još jednom očekuje suluda avantura koja će ih odvesti na najluđa mjesta te ih sukobiti sa starim osobama, skitnicama, ninjama, prostitutkama i striperkama, klincima iz šestog razreda i mnogim još otkačenijim protivnicima. Kao i uvijek, South Park dvojcu ništa nije sveto pa nas tako i ovaj put očekuje enormna količina referenci (Black Lives Matter ubija) i likova, kako iz South Park univerzuma (Stanov otac Randy, Mr. Macky, Towelie, Gay Al, Jesus..), tako i onih iz raznoraznih sfera showbusinessa, politike i svega ostalog. Tko je pratio posljednje dvije-tri sezone South Parka, mnogo toga bit će mu poznato, budući da se radnja igre fokusira na njih, no čak i ako niste, i u neznanju ćete se valjati od smijeha nekih 15ak sati koliko će vam biti potrebno da završite igru, naravno pod uvjetom da vam paše humor koji Matt Stone i Trey Parker neumorno isporučuju već 20 sezona.

Što si tamniji, crnje ti se piše..

Kada je u pitanju gameplay,  tu će se svi oni koji su igrali The Stick of Truth osjećati kao na domaćem terenu. Samo izvođenje igre uglavnom je identično onome iz prošle igre, tako da se još jednom radi o 2.5D kretanju po površinama poput onoga koje imamo u seriji. Baš kao i u prvoj igri, sam gameplay uglavnom se svodi na slobodno istraživanje grada (uz Fast Travel opciju koja je mogla biti bolje riješena, budući da su Fast Travel točke zaista rijetke), interakciju s drugim likovima, obavljanje questova, sidequestova i sudjelovanje u raznim otkačenim mini-igrama te borbu koja je ovaj put doživjela najveće izmjene, no krenimo redom…

Na raspolaganju nam je čak 10 suludih superherojskih klasa

Naime, budući da je The Fractured But Whole klasični RPG, pred nama je na početku odabir jedne od tri ponuđene klase (Brutalist, Speedster i Blaster), a tijekom igre otključat ćemo i preostalih sedam klasa (ukupno ih je u igri 10 iako ih je inicijalno trebalo biti 12). Igra nam na odabir nudi sve moguće kombinacije klasa i skillova pa tako možemo kreirati i svojevrsne hibridno-klasne likove koji uz potpunu modifikaciju glavnog lika (na raspolaganju su nam čak i tri spola –  Male, Female i Trigender) nudi zaista nebrojene mogućnosti. Tri su razine težine, a ono što će definitivno nasmijati svakoga sa smislom za crni humor, jeste podatak da težina u igri (količina novca koji dobivamo, odnos s drugim likovima isl.. zapravo sve osim borbe) ovisi od boje kože našeg kreiranog heroja, s tim da je igra najlakša ukoliko kreirate bijelog lika, a najteža ako se odlučite za crnog. O ovom kontroverznom potezu Stone – Parker dua zasigurno će se pričati još, no isto tako pričat će se i o promjenama koje su stigle u borbeni sustav.

Kako napraviti special u ovoj igri – lijepo, okrenes dupe prema protivniku i opališ rafal

Svakako najveće promjene koje The Fractured But Whole donosi u odnosu na The Stick of Truth, tiču se borbe i njenog sustava. Naime, ovaj put borba na poteze koju smo imali u prošloj igri odvija se na svojevrsnoj mreži polja po kojima se možemo kretati, što svakoj borbi daje  dodatnu dozu taktiziranja i planiranja, što zapravo u praksi djeluje zaista mnogo bolje. Zahvaljujući svemu tome, borba jeste kompleksnija nego u prošloj igri, ali je i znatno izbalansiranija, pa sve izgleda kao u najboljim taktičkim RPG-ovima.

Borbeni sustav donosi brojne izmjene ali i poboljšanja u odnosu na prvu igru

I dok je borba dobila drastičniji facelifting u odnosu na onu iz prve igre, to se nažalost ne može reći i za ostatak igre budući da ista na polju gameplaya, pa i svega ostaloga, donosi jako malo noviteta. Neki će reći da je za ovakvu igru dovoljna samo dobra i otkačena priča, no mišljenja sam da je ekipa iz Ubisoft San Francisca zaista trebala ubaciti još poneki novitet u igru, pogotovo jer je igra bila u razvoju cijelu godinu dana duže nego što je planirano. No, i unatoč nedostatku nekih ozbiljnijih noviteta, radi se svakako o vrlo ugodnom i igrivom uratku koji se nalazi pri samom vrhu najboljih RPG-ova godine, pa i generacije.

Dugometražna interaktivna epizoda South Parka

Već smo spomenuli da su Matt Stone i Trey Parker aktivno sudjelovali u razvoju igre. Zapravo, oni su u cjelosti napisali scenarij, aktivno sudjelovali kao savjetnici pri dizajnu igre te su još jednom dali glasove većini likova iz igre, stoga je situacija iz prezentacijske perspektive manje-više jasna. Naime, još jednom dobili smo novu dugometražnu epizodu South Parka koju krase suluda priča i humor od kojeg boli stomak, što će svakako znati cijeniti svi ljubitelji ovog serijala.

Pa zar ste mislili da će crkva proći neopaženo u novom South Parku??

Vizualni prikaz još jednom identičan je serijskom prijeldošku i prvoj igri, uz sjajan soundtrack i voice acting koji značajno doprinose kompletnom ugođaju igre, a jedini veći problem koji kvari taj cjelokupni ugođaj jesu nešto češći bugovi i smrzavanja igre koji nisu ispravljeni ni više od mjesec dana nakon izlaska iste, no opet, svi ti problemi tehničke prirode ipak su minorni u usporedbi s dobrim stranama ovog ostvarenja.

Još jedan hit, no…

..ne i naslov bolji od originala. Zapravo, The Fractured But Whole bismo mogli lakše nazvati The Stick of Truth 1.5 obzirom na količinu noviteta koje donosi u odnosu na prvu igru. No, opet, radi se o odličnom RPG ostvarenju čiji su najjači aduti sam prijedložak, atmosfera i vanserijski humor, koji opet možda i neće odgovarati svima, no ljubitelji South Parka pred sobom definitivno imaju najbolju epizodu koju će moći pogledati u skorije vrijeme, barem do izlaska treće igre…


Cijelu vijest procitajte ovdje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar